De rommelschuif

Heb jij een rommelschuif? Een plek voor nietszeggende papiertjes, rekkers, duimspijkers, spaarzegeltjes, pennen… en andere kleine spullen/prullen die geen eigen opbergplaats hebben? Waarschijnlijk wel. Ik ook :-)!

Zelfs de meest georganiseerde mensen hebben er (hoogstwaarschijnlijk) één.

Om je huis snel opgeruimd te krijgen, is het belangrijk dat je alles een logische én vaste plaats geeft. Maar, er zijn altijd wel spulletjes die geen eigen opbergplek hebben. Deze komen dan terecht in ‘de rommelschuif’.

Rommel trekt rommel aan. En daarom is het belangrijk dat ook je rommellade af en toe opgeruimd wordt. Ik geef je enkele tips om structuur en orde in deze schuif te brengen.

Laten we eraan beginnen!

  • Haal alle spullen uit je rommellade en sorteer ze.
    • Al wat stuk is, niet meer geldig is… en alles waarvan je niet meer weet wat het juist is, gooi je weg.
    • Alles wat ergens anders thuis hoort, leg je op een aparte stapel. Pas nadat je je schuif terug hebt ingeladen, leg je deze spullen terug op hun eigen, vaste plek.
    • Al wat overgebleven is, verdeel je – soort per soort – in categorieën.
  • Nadat je je schuif hebt proper gemaakt, kan je ze terug inladen. Voorzie per categorie een eigen plek, bij voorkeur in een potje of doosje. Hierdoor geraken je spullen niet door elkaar en zie je snel wat waar ligt. En, zo heb je ineens een bestemming gevonden voor al jouw ‘potjes zonder deksel’ ;-).
  • Leg vanaf nu dus prullen waar je geen blijf mee weet in deze ene rommellade. Zo voorkom je dat ze ergens anders rondslingeren en dat je verschillende rommel-hotspots in huis krijgt :-).

OK, hoe was het nu met onze rommelschuif gesteld? Ik had ze nog niet zo lang geleden opgeruimd, dus op zich viel het nog mee. Hoewel…

We hebben sinds jaar en dag een bakje met sleutels waarvan we totaal niet meer weten waarvoor ze dienen. Iedere opruimronde hield ik ze bij, voor ‘je weet maar nooit’… We hebben uiteindelijk nog nooit één sleutel uit dat potje nodig gehad. Dus, weg ermee! De lege batterijen heb ik klaargelegd om weggebracht te worden en op ons boodschappenlijstje heb ik een batterijoplader gezet (onze vorige is al een hele tijd stuk). De kurkentrekker, flesopener en -doppen heb ik een andere, meer logische plek gegeven. De gekleurde lepels hebben we al heel lang, maar gebruiken we zelden. Om één of andere reden kan ik ze moeilijk wegdoen. Ik geef ze nog een laatste kans om veel gebruikt te worden en heb ze in de besteklade gelegd. Het nagelschaartje moet naar de badkamer en er kan ook een deel naar het ‘werkkot’ in de kelder gebracht worden. Stiften en potloden moeten weer in de knutselschuif en één winkelkarmunt gaat in mijn handtas.

Ik heb nu ook een vak voor onze magneten voorzien, omdat die altijd overal verspreid in huis liggen. En toch ook maar weer een bakje voor muntstukken. De kaarten heb ik per soort geordend: bibkaarten, lidkaarten, klantenkaarten… en deed er een rekker omheen.

Ik heb nu zelfs nog wat ruimte over. Maar deze zal snel genoeg terug opgevuld zijn :-).

Veel succes met het ordenen van jouw rommelschuif! #sooki_voorna