Een plantje stekken

Niets zo gezellig in huis als hier en daar wat planten. Mijn persoonlijke favorieten zijn wasbloemen, dahlia’s en de Epipremnun. Of het Chinees lantaarnplantje, een fijn hangplantje dat me altijd doet denken aan mijn oma, Maleni. Ik deel op mijn pagina op Instagram regelmatig het resultaat van mijn groene vingers en hoop je zo enthousiast te maken voor meer planten in huis.

Je hoeft echt geen fortuinen uit te geven aan groen in je huis. Niets zo leuk als zelf stekjes nemen van je planten en de groene oase langzaam zien groeien. Moeilijk? Helemaal niet! Ik deel graag mijn gouden tips.

Wist je dat er verschillende stekmethoden bestaan? Mijn favoriet tot nu toe – en volgens mij ook de eenvoudigste manier – is ‘stekken op water’. Je moet hiervoor eerst voorzichtig een sterk stukje van de moederplant afsnijden met een proper mes. Verwijder eventuele blaadjes onderaan zodat je stekje een kleine stam heeft. Zorg dat je stekje niet te groot is, want je nieuwe plantje heeft vooral energie nodig om nieuwe wortels te maken.

Ik dacht eigenlijk altijd dat hoe meer en hoe langer de wortels waren geworden, hoe beter. Maar het tegendeel is waar. Hoe korter de stek wortelt in water, des te gemakkelijker is het om daarna je stekje te laten groeien in aarde. De wortels die zich vormen in water, zijn namelijk waterwortels. Je nieuwe plantje zal deze waterwortels nog moeten omzetten in grondwortels. Als je het stekje dus te lang laat wortelen in water, heeft je nieuwe plant daarna al z’n energie nodig om die wortels om te zetten. Je plant zal dus maar langzaam groeien.

Niet elke plant is geschikt om op water wortels te vormen en te groeien, maar ik zou zeggen, experimenteren maar en uitkijken naar het resultaat. Dat doe ik ook :-).

Heb je de smaak te pakken? Dan heb ik nog twee tips voor jou:

  • Een zalig boekje ‘Stekken en meer’ van Judith Baehner I Het Groenlab
  • Er zijn regelmatig leuke workshops ‘Plantenkoorts’ in het gezellige winkeltje Plume in Mortsel.