Zie jij er ook zo tegenop om op te ruimen? Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Er is zoveel!
Je bent in ieder geval niet de enige :-)!
Begin er gewoon aan en onthoud dat, eenmaal je begonnen bent met het grote ontspullen en opruimen, je daar blij en gelukkig van zal worden. En rustiger in je hoofd. Dus, stop met uitstellen en ga ervoor!
Opruimen is voortdurend keuzes maken en beslissingen nemen. Hou ik dit, of doe ik het weg?
Dat is niet altijd even gemakkelijk! Twijfel je of iets mag blijven of niet, stel jezelf dan onderstaande vragen. Is het antwoord een overtuigende ‘ja’, dan is er geen twijfel mogelijk en houd je het. Is het antwoord ‘nee’ dan is het tijd om er afscheid van te nemen :-).
Vind je het wegdoen van spullen dan toch nog steeds moeilijk, hou dan in gedachten dat je er iemand anders blij mee kan maken. En, dat spullen er zijn om gebruikt te worden en niet om ergens onderaan in een kast of in een hoekje op zolder te liggen.
Hier gaan we dan:
- Werkt het nog? Past het nog? Is het nog in goede staat, of is het versleten en niet meer te herstellen?
- Heb je het (nog steeds) nodig? Wat kan/ga je ermee doen?
- Wanneer heb je het voor het laatst gebruikt? Is het iets wat je nu gebruikt, of ga je het in de nabije toekomst gebruiken? Bewaar niets voor ‘ooit’ en later, want ooit is meestal nooit! Misschien kan iemand anders het beter/wel gebruiken?
- Wat gebeurt er als je het wegdoet en blijkt dat je het toch nodig zou hebben? Misschien kan je het delen of lenen?
- Zou je het opnieuw kopen als je het kwijt zou geraken?
- Zou je het kopen als je het nu in de winkel zag liggen? En hoeveel zou je er dan voor willen betalen? Goede tip voor als je iets wil kopen dat afgeprijsd is: vraag je af of je er ook de volledige prijs voor zou willen betalen. Zo vermijd je aankopen, enkel en alleen maar omdat ze in ‘solden’ zijn.
- Waarom wil je het houden? Word je er blij van? Of is het belangrijk voor jou? Voegt het waarde toe aan je leven en helpt het bij het verwezenlijken van je dromen en plannen?
- Is het iets waar je echt van houdt, of bewaar je het omdat je vindt dat je er moet van houden. Bv omdat je het van iemand dierbaar hebt gekregen. Bewaar je het dus uit schuldgevoel?
- Tonen de spullen wie je nu bent? Je evolueert en iets wat vroeger erg belangrijk voor je was, is dat nu misschien niet meer. Door afscheid te nemen van spullen, laat je het verleden los en maak je plaats voor het ‘nu’ en sta je open voor de toekomst.
- Heeft het extreme emotionele waarde of kan je het ook digitaliseren? Deze vraag kan je stellen bij het opruimen van bv knutselwerkjes van je kinderen. Selecteer samen met hen de mooiste en geef deze een leuke plek. Van de andere werkjes kan je foto’s trekken. Gewoon de gedachte dat je/zij er terug naar kan/kunnen kijken, helpt!
Deze vragen helpen je nagaan of je iets écht nodig hebt of écht graag wilt. Ze helpen je ontdekken wat je belangrijk vindt en waar je blij van wordt.
Eens je beslist hebt welke spullen je bijhoudt, geef je ze een logische én vaste plaats. Breng je huisgenoten op de hoogte van deze plaats en maak er een gewoonte van alles na gebruik meteen terug op de juiste plek te leggen. Zo duurt opruimen niet lang en houd je meer tijd over voor de dingen die je graag doet en belangrijk vindt.
Spullen die weg mogen, doe je zo snel mogelijk de deur uit. Anders bestaat het gevaar dat je er terug dingen tussenuit gaat halen, of dat het gerief er lang blijft staan en uiteindelijk terug een plek krijgt in je kelder, garage of zolder.
Hopelijk helpen deze vragen je bij het ontspullen en opruimen! Veel succes :-)!