Opruimen is duurzaam!

We leven in een maatschappij waar spullen ‘goedkoop’ en heel gemakkelijk te verkrijgen zijn. Waar men vroeger leerde om spaarzaam en zuinig te zijn, heeft de consumptiemaatschappij veel mensen verslaafd aan kopen gemaakt.

Ook ik was tot een paar maanden terug ‘altijd aan het kopen’. Ik kon maar niet genoeg krijgen van al die mooie theelichthouders. En servies, daar had ik echt een zwak voor. Kleren had ik nooit genoeg, want ik wist vaak niet wat aan te doen, hoewel mijn kleerkast overvol was. Ik was heel gevoelig aan ‘2 + 1 gratis’ of spullen in ‘solden’. Ook al was ik er niet 100% tevreden over, ik kocht het, want ‘het was nu toch wel echt goedkoop’. Of zegeltjes voor spaaracties, die nam ik ook altijd aan. Ik kon ook hele avonden achter de computer doorbrengen, scrollend door websites met allerlei spullen die ik graag zou willen hebben…

Opruimen heeft me daar helemaal in veranderd. Gelukkig :-)!

Eens je gestart bent met ontspullen en opruimen, zal je beseffen dat je veel spullen hebt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Of die je niet meer nodig hebt, dubbel hebt,… Je gaat anders naar spullen kijken en word je er heel sterk van bewust in wat voor wegwerpmaatschappij we leven.

Dit kan heel confronterend zijn. Maar die confrontatie was voor mij net nodig om mijn koopgedrag te veranderen!

Je vraagt je waarschijnlijk af – en terecht ook – hoe ontspullen en opruimen duurzaam kunnen zijn? Je doet toch spullen weg die nog in prima staat zijn!?

Spullen zijn er om gebruikt te worden!

Maar door spullen die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt, weg te geven of te verkopen, geef je je spullen een nieuw leven. Het weggeven van spullen aan mensen die het nodig hebben, maakt je trouwens blij en gelukkig.

Ontspullen en opruimen, leren je ‘nee’ zeggen. En ‘nee’ zeggen tegen overbodige spullen, is ‘ja’ zeggen tegen minder rommel en minder productie. Hoe minder er geproduceerd moet worden, hoe beter voor onze planeet. Als consument heb je op die manier veel kracht om de wereld te veranderen. Denk nooit dat je in je eentje maar weinig kan bijdragen. Alle kleine beetjes helpen!

Natuurlijk mag je nog wel eens gewoon gaan winkelen :-)! Maar hanteer dan het principe ‘één in, één uit’ en hou zo de hoeveelheid spullen onder controle. Koop kwaliteit in plaats van kwantiteit en het liefst eerlijk, duurzaam en bij de lokale handelaar.

Ik hou nog steeds van mooie spullen en ik koop nog steeds, maar ik doe dit nu zoveel bewuster! Als ik iets koop, koop ik omdat ik het nodig heb, omdat ik het écht mooi vind en er blij van word of omdat het belangrijk voor me is en bijdraagt aan mijn geluk. Ik koop niet meer ‘zomaar’.

Wist je trouwens al dat ik een pakket ‘ecologisch ontspullen’ aanbied? Zin om samen aan de slag te gaan, contacteer mij!