Overzicht in je dvd-collectie

Heb jij best een grote verzameling dvd’s, maar weet je niet meer goed wat er allemaal tussen zit? Wordt er eigenlijk niet meer zoveel naar een dvd gekeken, omdat jullie bv Netflix hebben? Dan is het hoog tijd om je dvd-collectie eens onder handen te nemen!

Belangrijk is dat je je eerst afvraagt hoe het komt dat je er zoveel hebt? Heb je ze vooral zelf gekocht, of eerder gekregen? Zijn ze van jou, of vooral van je partner, kinderen…

Waarom bewaar je ze eigenlijk allemaal? Maken ze je gelukkig? Worden ze regelmatig bekeken? Is de kwaliteit nog in orde? Of is het je om de ‘collectie’ op zich te doen?

Liggen je dvd’s nu op een logische en praktische plaats? Is dit niet het geval, ga dan op zoek naar een betere plek. Bij voorkeur dichtbij de dvd-speler. Voorzie eventueel op dezelfde plek ook een bakje voor de afstandsbedieningen. Dit werkt beter dan deze ‘gewoon ergens’ in een kast te leggen.

Verzamel alle dvd’s bij elkaar en sorteer ze per thema, leeftijd, genre… Je krijgt een duidelijk beeld van wat je hebt en hoeveel je er hebt.

Bekijk je verzameling kritisch. Haal er eerst de dvd’s uit die je zeker wil houden. Films die je totaal niets meer zeggen of beschadigd zijn, kunnen weg. Vergelijk de dvd’s waarover je twijfelt met de dvd’s die je zeker wil houden. Welk gevoel roepen ze bij je op? Heb je de film recent nog gezien? Of wist je eigenlijk niet meer dat je deze dvd nog had? Misschien ken je iemand die de dvd heel graag zou willen en kan je hem lenen als je hem nog een keer wil zien?…

Als je veel kinderdvd’s hebt, kan je samen met je kinderen een selectie maken. Is dit moeilijk voor hen, vraag hen dan bv om er hun vijf favoriete films uit te kiezen.

Eens je een selectie hebt gemaakt, kan je beginnen ordenen. Probeer je dvd’s rechtop te zetten (zonder andere dvd’s erop of ervoor), met de titels naar boven/voor en allemaal in dezelfde richting. Door ze rechtop te zetten, kan je gemakkelijk een dvd ertussenuit nemen, zonder dat de rest omvalt.

Door de plastic hoesjes om de dvd’s heen, nemen ze best veel plaats in. Je kan ze eventueel in een kaft met hoesjes steken.

Nu je je dvd-collectie hebt aangepakt, is het belangrijk dat deze overzichtelijk blijft. Leg daarom na gebruik alles meteen terug op de juiste plaats en spreek af dat als er een nieuwe dvd je huis binnenkomt, er een andere weg moet. Zo blijft de grootte van je collectie onder controle.

Ah ja, stel niet uit! Heb je niet onmiddellijk de tijd om je dvd’s onder handen te nemen, neem dan nu je agenda en plan je dvd-opruimactie in!

Veel succes! 🙂